• Català
 • Español
 • Read Time:7 Minute, 31 Second

  Si la Regió sanitària de Girona aviat estarà confinada en la fase 3, us puc assegurar que un servidor no arriba a tant. Per l’edat, per allò que anomenen patologies prèvies i per la bilis i altres líquids mal païts per la meva persona, de pell fina com sabeu algunes, produïts no només per les glàndules sinó sobretot per l’analfabetisme polític i la idiotesa, mal patits durant hores i hores i hores tancat a casa, per tot plegat podria dir que un servidor està confinat en la fase -1. Vull dir que està sota zero, sota mínims. Dit això no cal insistir en les esperances que tinc en el progrés de l’anomenat «desconfinament», amb l’horitzó de la «nova normalitat», en l’esperança de veure i viure si no la República Catalana al menys el dia que pugui sortir i entrar sense excessives limitacions i relacionar-me -sense posar-me calent amb l’obligada mascareta- més a prop dels dos metros actuals de la «distància social». Però, sobretot, perquè confio en haver oblidat la tortura d’aquelles històriques rodes de premsa del «gobierno de España» amb els patriòtics discursos dels uniformats amb el pit ple de medalles reforçant amb savis consells les recomanacions dels experts en pandèmies. I sobretot perquè deixaré d’envoltar-me d’un piló de missatges com aquests:
  Un titular molt repetit: «L’increment de morts pel coronavirus continua a la baixa» Després de la lectura digueu-me: anem millor, pitjor o millor i pitjor alhora? Clar i transparent… 
  Unes imatges super repetides: de flors, de plantes, de receptes i de plats de tota mena acompanyats amb comentaris del tipus uauuu quina bona pinta… [És patètic veure com aquells que mediàticament s’anomenen «líders polítics», fins i tot d’aquells que es suposa que preparen la revolució, gairebé cada dia ens delecten amb les seves exòtiques i ben cuidades plantetes i la taula parada amb un plat de festa major i un vi dels cars acompanyant…]

  Uns jocs i passatemps idiotes, del tipus «Que flor va con tu personalidad» o «escoge la forma de tu pie y te diremos cual es tu personalidad» que sempre em porten a la pregunta: funcionarà també a la Xina amb 1.500 milions de persones més o menys?, cosa que vol dir que, coixes apart, tenen un problema a l’hora de veure de quin peu calça cadascuna dels 3.000 milions de cames…
  Frases i ocurrències vàries com: ¿qué tipo de corazón tienes?, amb quin tipus de celebritat et confonen?, o recomanacions del tipus «a veces lo mejor es guardar silencio, sonreir y seguir adelante»…
  Informacions insòlites, com aquestes recollides de la premsa digital d’aquests dies: 
  «Así serán las misas en la fase 1: cortas, con mascarillas y sin contacto personal, agua bendita ni coro»… I com sempre molts dubtes sense aclarir: és passarà el platet per deixar l’almoina? Com es podrà rebre l’hòstia consagrada amb mascareta?…dubtes que la veritat no em treuen la son però que cal plantejar-se, no?, 

  «Feijóo gasta prop d’un milió d’euros en distribuir mascaretes amb el logo de la Xunta», o sigui Galiza tota amb mascaretes de marca, amb Denominació d’Origen com el Ribeiro d’Ourense…, 
  «El vicepresidente de EEUU, pillado entregando cajas vacías con material sanitario en un centro para la tercera edad»… sí però la foto ha donat la volta al món i recordeu que una imatge val més que mil paraules… 
  i aquí tampoc podem treure pit: «Ridícul de Pedro Sánchez: la CNN l’atrapa mentint amb les proves PCR», «La patronal de l’oci nocturn demana al govern espanyol poder prendre la temperatura als seus clients», no concreten però si a l’entrada o a la sortida quan el personal va calent calent… 
  «Renta básica estatal y reanudación de la caza, peticiones de Castilla-La Mancha a Pedro Sánchez», la «caza» activitat essencial, sí senyor!, 
  «El cardenal Cañizares se salta el estado de alarma y abre la basílica de la Virgen de los Desamparados ante una aglomeración de gente», sense comentaris, no? 
  I es que quan entra el mono es fa qualsevol malifeta… «Villacís corta una cinta para inaugurar la vuelta de las terrazas»… recordant segurament les que tallava el «Caudillo» per cada embassament inaugurat… 
  I, per a no cansar-te més, l’últim, poètic, que pot tenir vàries lectures: «No tornarem a volar com abans»…

  Però crec que la medalla d’or se l’emporta la publicitat. Escoltar centenars de vegades que «Estais girando el mundo desde estos pocos metros cuadrados…», uns metros quadrats confortables, ben moblats i amb neveres plenes de menjar i poblats per gent guapa, sana, alegre i amb el somriure permanent, o referències a «els bancs que lluiten» o a l’actitud heroica de la mainada tancada a casa és de premi, o no? És cert que de tant en tant es colen algunes perles d’alguna mosca collonera que es salta el confinament i les bones maneres: «Si no pares de dir mentides, el concepte de veritat simplement desapareix», «Trump es el presidente más criminal que jamás haya habitado el planeta Tierra» o «Estats Units, senzillament, està governat per sociòpates», del filòsof i lingüista Noam Chomsky o «S’ha tornat a demostrar que l’òrgan humà més sensible no és el cor sinó la butxaca», de l’ex-president de l’Uruguai José Mujica. Malgrat tot, costa que algú expliqui les raons de les mentides i silencis sobre les polítiques criminals contra Cuba, Veneçuela, Nicaragua, etcètera… 

  No m’estranya que comencin a advertir-nos de les seqüeles de tant confinament suportant tanta ximpleria. I és que rentant-nos les mans és possible que mantinguem a ratlla el bitxo però com podem rentar la tele, l’Internet i demés dispositius de la propaganda capitalista?
  Ens anuncien la fase 3 però de veritat de veritat seguim igual… Els titulars més llegits (i subratllats, per mi) d’aquests últims dies: 
  «Sánchez decide respaldar a Marlaska: le encomienda ahora acabar con las cloacas de Interior y acalla las críticas internas. El presidente es consciente de que tiene “una labor complicada” y quiere hacer constar su apoyo. Algunos miembros del Gobierno sí critican los errores cometidos por Interior en la destitución de Perez de los Cobos. Unidas Podemos no cuestiona la permanencia de ministro en el Ejecutivo. En 2019 Marlaska dijo que las cloacas ya no existían», policia patriòtica de la Patria Una Grande y Libre, 
  «34 antiguos altos cargos políticos se sientan todavía en los consejos del Ibex. El rechazo social a las ‘puertas giratorias’ ha hecho que baje su número en los últimos años, pero todavía están presentes en 17 de las 35 grandes sociedades cotizadas», Montilla la pilla, 
  «Telefónica repartirà 2.000 milions entre els seus accionistes el 2020. La companyia que presideix Álvarez-Pallete ha retribuït als seus accionistes amb més de 10.000 milions en els últims cinc anys», tarifa plana para todas, 

  «El director de la radio y televisión pública de Galicia se gastó casi 70.000 euros en la reforma de su despacho. La partida de dinero público fue autorizada por el directivo de la cadena pública e incluía la remodelación de un aseo de apenas tres metros cuadrados por 7.500 euros», el paper de wàter va car aquests dies, 
  «El Gobierno andaluz pide frenar el paso del Estrecho a 3 millones de marroquíes por la pandemia mientras espera recibir 5 millones de turistas», els turistes ja se sap venen vacunats de tot, 
  «Presentados ante la ONU 39 casos de supuestos abusos policiales racistas ocurridos en España durante el estado de alarma. El Equipo de Implementación del Decenio Internacional para los Afrodescendientes en España y RIS documentan en un informe 70 incidentes racistas y prácticas institucionales discriminatorias durante la crisis de la COVID-19», es que els negres es veuen més, 
  «Una web vinculada a Vox pregunta si “el rey debería disolver las Cortes, convocar al Ejército y tomar el mando”. La página ‘España es Voz’, dirigida por un candidato de Vox y un colaborador de la campaña electoral del partido, viraliza a través de grupos de Facebook una encuesta que pregunta si el rey debería derrocar al Gobierno» o «Guardia Civil “Lo que le vendría bien al Gobierno es un 23-F pequeñito”: Jiménez Losantos acusa a Sánchez e Iglesias de “soñar” con un golpe de Estado», apaga y vámonos…

  Postdata:- «El Gobierno permite finalmente a bares de ocio nocturno y discotecas abrir en fase 3 con un tercio de aforo y sin baile. La nueva Orden publicada este sábado en el BOE permite a los locales de juego y apuestas así como a las plazas de toros abrir en cualquier fase siempre que no superen la mitad del aforo autorizado». Y ahí lo dejo, Gonzalo Boye dixit. Buenas noches y buena suerte…


  Pere Nicolau

  La Guerrilla Comunicacional

  Més articles de

  Pere Nicolau

  Perfiles en Redes Sociales