• Català
 • Español
 • Read Time:3 Minute, 35 Second

  El dia 4 de setembre, fa deu anys que ens va deixar en Robert Manera i Oller, l’artista, pintor i creador, ganxó, fill de Sant Feliu de Guíxols i adoptat durant molts anys a la Vall d’en Bas (La Garrotxa).

  Robert Manera, 2010. El Punt

  Aquest escrit vol ser un homenatge i un record per aquest artista “revolucionari” de la pintura i de les emocions i que continua viu, no només mirant o observant els seus “innovadors” quadres, sinó dins de les consciències de totes aquelles persones que vam tenir la sort de conèixer-ho en vida, i que, compartim la lluita permanent, per una societat “lliure” i “justa”.
  A vegades penso que com Ulisses (Odisseu) continues navegant per a la teva Mediterrània, a la recerca d’Ítaca, on la teva Penèlope (l’Emília) t’espera.
  Moltes vegades, en un intent desesperat de continuar els nostres diàlegs “socràtics” interminables, et veig i et trobo reflectit en el tronc ferm d’una Olivera, en el llom d’una onada de la costa empordanesa, o en la xarxa del pescador més savi i valent de qualsevol port.
  M’agradaria obrir els ulls, encara que fos un instant, i veure’t a l’estudi esquitxant teles amb el so de Bach, de fons. Una imatge idíl·lica i reconfortant.
  Nauta, home de mar, pescador de balenes, fill d’un begurenc de llibre, el teu mentor principal, en Pere Manera, del qual vas aprendre, entre l’olor de vernissos i olis, una metodologia acurada i rica, o del teu pare espiritual, el pintor de Sant Feliu de Guíxols, en Josep Albertí que et va ensenyar, una nova estètica, una nova manera de mirar la realitat i de reflectir-la en els quadres.

  Exposició Homenatge a Robert Manera, Olot 2012

  Malgrat que tu segueixes viatjant per a la teva “Divina Comèdia”, amb permís, del gran poeta “Dante Alighieri”, la teva obra immortal segueix sent present i útil. Per exemple:
  Penso en el mal que et faria sentir totes aquestes veus que criden i ens llencen a sobre, de forma contínua, discursos “brossa”, adreçats a les vísceres o a la sentimentalitat, oblidant el que tu deies sempre:” Mai hi haurà independència individual o col·lectiva, si no hi ha intel·ligència”.
  En uns moments en què és més necessari que mai, allunyar del damunt nostre, la MENTIDA d’un poder embriagat. Una MENTIDA que només es pot combatre amb la VERITAT. En la teva obra seguim gaudint i respirant, autenticitat, generositat, honestedat, humilitat, compromís, i sobretot un compromís, desvetllador de consciències que, com diu l’amic comú, el Dr. Lluís Costa, és, “ni més ni menys, l’intent permanent de complir amb l’encàrrec que ens va fer en Carles Marx, d’intentar transformar el món”.
  En un període de la nostra història en què, necessitem humanitzar a l’ésser humà, el teu discurs artístic, tendrament humà, indòmit, inconformista màgicament vitalista i aquelles pinzellades de mil colors plenes d’amor cap a l’art i cap a nosaltres, ens segueixen donant pau, equilibri i consciència revolucionària, més que mai.
  Quant més necessari és poder atiar el pensament i la cultura, únic instrument per a poder parar el col·lapse i el procés d’autodestrucció en el que estem instal·lats, és el moment de recordar, estendre i ensenyar, de forma pedagògica (com a tu t’agradava fer amb els adults o amb els nens i nenes que van tenir la sort d’escoltar les teves classes) tot el que representa la teva obra i el teu llegat en forma d’univers artístic, cultural i humanista.
  En un estiu trist que espera una tardor trista, necessitem l’alegria i la màgia de la teva pintura, com a medicina encoratjadora i alliberadora
  Seguint, doncs, el que deia l’estimada escriptora i gran dona, Montserrat Roig “Que no hi ha acte d’amor més gran que la “Memòria”.

  “Carrilet, acrílic sobre tela”, Robert Manera

  Volem i estem preparant per a la primavera del 2021 un homenatge,  en aquest dècim aniversari de l’inici del teu viatge iniciàtic. Aquest Homenatge consistirà amb UNA EXPOSICIÓ i UN LLIBRE de poemes sobre els DRETS HUMANS, on hi haurà poemes en text i els teus quadres que són i seran sempre POESIA VISUAL, per la lluita permanente, per una mon més lliure, més just i ecologicament equilibrat.  
  Gràcies, Robert Manera i Oller, Humanista i Filòsof de l’Art.


  Joan Tamayo Sala

  Advocat activista dels DDHH Poeta

  Més articles de

  Joan Tamayo

  Perfiles en Redes Sociales