• Català
 • Español
 • Read Time:2 Minute, 13 Second

  Ha estat un acte sobri i emotiu alhora. Saló de plens de l’Ajuntament de Girona (Gironès). Migdia assolellat. El resultat de setmanes de preparatius i de treballar consensos. Aquesta sessió extraordinària ha comptat amb la presència de gairebé tots els alcaldes i alcaldesses d’aquesta etapa de democràcia municipal, des de la fila zero habilitada al saló i a la presidència. Nadal, Pagans, Ballesta i Madrenas. Puigdemont, sumat a l’acte, s’ha excusat d’assistir-hi. Pardo, el bisbe, sí que hi era. Tots els regidors i regidores en actiu, al seu lloc, i tots els/les que en aquests darrers 40 anys han representat la pluralitat de la ciutadania gironina, en els deu mandats corresponents, com a edils, omplien de gom a gom la bancada del públic; drets, al fons, tècnics municipals en actiu i jubilats que no s’ho volien perdre, ells havien elaborat -fins i tot- programes europeus per a l’est… S’ha hagut d’habilitar la sala Miquel Diumé per permetre que tots els representants de les associacions veïnals, culturals i esportives de la capital poguessin participar via telemàtica a tan important acte de desgreuge i solidaritat amb un sector de la nostra població. La retransmissió en directe, via GironaFM, TVGi i videoconferència/streaming, ha tingut una audiència brutal. Al Teatre Municipal no hi cabia una agulla, ple de gom a gom de veïnes i veïns de totes les edats de més enllà de l’Onyar assistien a la projecció, en la pantalla gegant que a aquest efecte s’havia muntat a l’escenari, de la transmissió del que succeïa a quatre passes d’on eren.

  La sessió començava. L’alcaldessa va cedir la paraula al secretari de la corporació. Així s’havia pactat: plantejat com un acte unitari, amb tots els grups municipals (els actuals i els històrics); el protagonisme el tenia el veïnatge de l’est. Amb trenta anys de treball funcionarial a l’esquena de l’administració, el secretari seria el fil conductor de les llums i ombres d’aquest trajecte de quatre dècades, presentant el document i l’acord que tot seguit seria llegit en veu alta, assenyalant quina normativa legal l’empara, ajustant en quins articles del ROM (Reglament Orgànic Municipal) encaixa, així com la de donar fe de la legalitat de tot plegat. Imprescindible. El secretari treballa exclusivament per al consistori per alguna cosa. A l’exposició de motius del doc. es reconeix i argumenta que el sector Onyar-Est ha estat maltractat davant la Girona-10 dels 100.000 i amagat, per la qual cosa, el secretari llegeix l’únic acord del ple que solemnement inicia una nova etapa, tot fent memòria del passat, amb la disposició i conseqüències següents: “Endesa, persona jurídica non grata”.

  Manel Mesquita
  Santa Eugènia de Ter (Gironès)

  Perfiles en Redes Sociales