• Català
 • Español
 • Read Time:2 Minute, 38 Second

  El poeta alemany Bertolt Brecht va deixar dit que, «hi ha homes que lluiten un dia i són bons. N’hi ha d’altres que lluiten un any i són millors. N’hi ha que lluiten molts anys i són molt bons. Però hi ha els que lluiten tota la vida: aquests són els imprescindibles».

              Una d’aquestes persones imprescindibles va néixer a Corbera de Llobregat fa gairebé cent anys i es deia Miquel Soler Roca. La seva lluita va començar de ben jove, a l’Uruguai, on havia emigrat de petit amb la seva família. Allà es va graduar en magisteri i va començar a treballar com a mestre rural. El contacte amb la situació de pobresa dels camperols el va impulsar a millorar les condicions dels docents i la qualitat dels plans d’estudi de les zones rurals. Entretant, el 1952 va rebre una beca per estudiar un postgrau en educació fonamental a Mèxic. Fruit d’aquesta formació i de les seves inquietuds pedagògiques va organitzar i dirigir el Nucli Escolar Experimental la Mina, un projecte ubicat en l’àmbit rural que, entre altres novetats, sumava activitats extraescolars -salut, economia, nutrició- a les escolars i estimulava la participació i el canvi amb l’objectiu de millorar l’organització dels veïnats i millorar les condicions de vida de la població.

              Posteriorment, va entrar a treballar a la UNESCO on va estar-s’hi més de vint anys desenvolupant una gran tasca en el camp de l’ensenyament a diferents llocs del món i arribant a ocupar el càrrec de Subdirector General Adjunt del sector de l’Educació. El 1980 va assessorar el govern sandinista en la Cruzada Nacional de Alfabetización de Nicaragua que va aconseguir eliminar l’analfabetisme en aquell país centreamericà. Dos anys més tard va jubilar-se però va continuar actiu com a pedagog fins al final dels seus dies, assessorant diferents comissions de la UNESCO i diversos governs llatinoamericans en les seves polítiques educatives, escrivint articles i participant en col·lectius com el Grup de Reflexió sobre Educació o el Moviment d’Educadors per la Pau. Aquest maig passat, als 99 anys, va morir a Montevideo.

              En Miquel Soler Roca va ser d’aquells imprescindibles que no ocupen les portades dels mitjans de comunicació però que al llarg de la seva vida van dur a terme una tasca que ha millorat la situació de milions de persones. El seu llegat, en forma de llibres i articles, és immens i encara ben útil per a les generacions actuals. Per aquests motius diverses entitats catalanes han organitzat -amb la participació de representants uruguaians i nicaragüencs- un acte aquest 8 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de l’Alfabetització, que serà un triple homenatge, per la part catalana a un fill pròdig imprescindible, per la uruguaiana a un immigrant que va contribuir significativament a millorar el país d’adopció i per la nicaragüenca a un mestre internacionalista que els va deixar una petja inesborrable.

  Carles Serra-Coordinadora ONG solidàries de les comarques gironines

  Més articles de

  La Guerrilla

  Perfiles en Redes Sociales