• Català
 • Español
 • Read Time:2 Minute, 40 Second

  Tot coincidint amb que l’Ajuntament de Girona

  signa un acord de custòdia fluvial per garantir la protecció

  i desenvolupament de l’ecosistema aquàtic del municipi

  [ https://web.girona.cat/noticies?id=10829115 ]

  *

  Els que en saben, de coses de rius, séquies i rieres a Girona, la dels quatre, i que tenen la sort de treballar a la casa de la vila de la capital o a casa, suposem que s’han estudiat (o, senzillament, han estudiat) el que han perpetrat amb el “muret” d’obra aprofitant que el rec Monar passa per Bescanó-Salt i no duia aigua. La nota de premsa de l’Ajuntament de Girona, redactada -suposem- pels tècnics en la matèria, afirmava que s’estava actuant per reparar la séquia i poder garantir el cabal al riu Onyar (el de l’Onyar!), ja que un ensorrament parcial del mur del sobreeixidor del canal provocava que el nivell de l’aigua superés aquesta petita estructura i una part del cabal avancés fins al maltractat riu Güell. L’actuació -diuen- ha permès assegurar el correcte funcionament de la comporta ubicada a l’alçada dels Maristes (av. Josep Tarradellas/c. Joan Masó Valentí), de manera que tot -tot!- el volum d’aigua de la Monar es desvia ara de nou cap al sifó sota el riu Güell (davant de l’Escola d’Hostaleria) i s’aboca a l’Onyar, resseguint subterràniament el traçat del carrer Séquia, per sota d’en Pla i la Catà, al centre del centre, davant de la Fidel Aguilar i del .jpg de la Girona de postal.

  I el Güell? Qui hi pensa? Qui pensa en el ànecs que havien fet el seu jaç a la platgeta creada sobre el formigó, aprofitant les aigües canalitzades i els residus arrossegats per la Monar, i que cobreix tot el llit del vell riu i i del nou nascut amb el seu desviament, a l’alçada de la ctra. de Santa Eugènia? Feia goig i fa pena. No sabré descriure prou bé la sequedat d’aquell tram de cicatriu humana infringida a un ecosistema urbà ja més que fràgil… La nota de premsa* -l’argumentari que compra la informació local- pensa únicament en el “bé” de l’Onyar turístic i menysté un riu perifèric que molts han volgut, al llarg de la recent història municipal democràtica, veure soterrat, tapat o amagat. Costaria poc, molt poc, rumiar ‘in situ’ quin seria el millor tractament per a aquest encreuament de riu i séquia mil·lenaris; començar per tirar a terra aquella paret ‘cutre’ de maons que tapa la séquia als ulls de la gent i la mainada, a la vorera de l’av. Tarradellas/Maristes, i protegir aquesta visió de l’entorn de la maquinària de les comportes amb xarxa com a la resta del canal en aquell tram… i trobar alguna manera de garantir una mica -només un micona!- d’aigua al Güell en aquell punt, com fins ara. Els ànecs i les polles d’aigua us estarem eternament agraïts. Va per vosaltres, tècnics municipals de la cosa.

  I oblidem-nos del mac(r)oprojecte ”Quatre rius i una séquia”, definitivament.

  * https://web.girona.cat/noticies?id=10358213

  Manel Mesquita

  Santa Eugènia de Ter (Gironès)

  Perfiles en Redes Sociales