• Català
 • Español
 • Una veu de l’exili

  Les cartes del mestre Josep Vilalta (febrer 1939 – abril 1941)

  Aquest llibre recull les cartes del mestre Josep Vilalta escrites des de l’exili a França a la seva esposa, la mestra Maria Florensa, que també era en terres franceses: ell, en camps de concentració (Sant Cebrià i Gurs) i camps de treball (Saint Médard-en-Jalles, Fourtou i Moux); i ella, primer en una residència a Lourdes amb altres refugiats i, més tard, a Pau. Les cartes ens permeten conèixer de primera mà la vida als camps: les gestions per sobreviure, per buscar companys, per sortir-ne i marxar cap a Amèrica, el tracte dels gendarmes i altres policies, les tensions entre els republicans mateixos, les notícies que arriben de l’Espanya franquista, la recerca de companys exiliats que no són als camps, aspectes concrets sobre alimentació, sanitat, educació, etc. Gràcies a la generositat de la seva filla podem ara llegir aquests escrits del mestre Vilalta, al cap de 80 anys de l’exili del 1939, el més gran de la història del nostre país. Un document per no perdre la memòria.

  Edició a càrrec de Salomó Marquès (l’Escala, Alt Empordà, 1942) catedràtic jubilat d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona, i membre de la Societat d’Història de l’Educació. Fa una trentena llarga d’anys que va començar a investigar sobre el magisteri de Catalunya durant la República i la dictadura franquista, de manera especial sobre l’exili del 1939. El 1995 va publicar L’exili dels mestres (1939-1975) per donar a conèixer la peripècia d’aquest col·lectiu. Ha continuat escrivint sobre el tema, amb títols com La repressió del professorat a Catalunya sota el franquisme (1939-1943); Els mestres de la República; Mare de Déu, quina escola!, Els mestres contra Franco, 1939: l’exili dels mestres de Catalunya… i, sobretot, monografies i estudis sobre mestres exiliats.

  PRESENTACIONS: Si us interessa organitzar la presentació del llibre al vostre municipi contacteu amb nosaltres a info@miraicrida.org

  Perfiles en Redes Sociales